FPGA ile İşlemci Tasarımı / BT-I / #7 (ISA)

ISA(Instruction Set Architecture) yani komut seti mimarisi işlemci tarafından yürütülecek komutların ve bu komutların binary karşılıklarının tasarımıdır. BT-I işlemcisinin komut seti mimarisi oldukça basit yapıdadır. Bütün komutlar 16 bit genişliğinde ve SISD tipinde işlemleri yürütmek için tasarlanmıştır. BT-I işlemcisinin desteklediği komutlar ve binary diziliş kuralları aşağıda sırayla gösterilmiştir.

MOV:

MOV komutu, registerden registere yada direk veriden registere veri aktarımı şeklinde kullanılabilir. Direk veri kullanıldığı zaman bu veri registerin alt 8 bitine aktarılır. Üst 8 biti '0' ile doldurulur. I/R biti işlemin registerden registeremi yoksa direk veriden registeremi olacağını belirtir.

ADD, ADC, SUB:

BT-I işlemcisi 3 farklı aritmetik işlemi destekler. Bunlar toplama, elde ile toplama ve çıkarma işlemleridir. Bütün işlemler 16 bit olarak gerçekleşmektedir.

AND, OR, NOT:

BT-I işlemcisi 3 farklı mantık işlemini yapabilir. Bunlar and, or ve not işlemleridir. Register-register işlemleri 16 bit olarak gerçekleşmektedir.

CMP, CMP:

CMP ve CMN iki sayıyı bir biri ile karşılaştıran ve işlemci bayraklarını güncelleyen komuttur.

LDR, STR:

LDR ve STR komutları, belirtilen adresden veri almaya yada adrese veri yazmak için kullanılan komutlardır. Her yazma ve okuma 16 bit olarak yapılır.

B:

B(Branch) yani dallanma, pc nin değerinin relatif olarak değiştirilmesi için kullanılır. {C} eki sayesinde dallanma koşullu olarak gerçekleştirilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.